KIK - Niska, hartiat & päänsärky

Kanavan kuvaus

Niska tuottaa paljon liikettä ja vaatii lihaksilta jatkuvaa työtä asennon ylläpitämiseksi ja on näistä syistä altis venähdyksille, staattisen lihastyön haittavaikutuksille sekä lihasten rentoutuessa, esim. sohvalla maatessa tai nukkuessa, kaularangan rakenteita ärsyttäville asennoille.

Pehmytkudosperäiset oireet ovatkin suurin syy niskakivuille, ja usein oireet alkavat ilman mitään yksittäistä tapahtumaa tai traumaa. Tällöin kyseessä on usein myofaskiaalinen eli lihaksista ja lihaskalvoista peräisin oleva kipu, jolle altistaa mm. pitkään jatkunut lihasjännitys esim. huonossa asennossa istuen.

Äkillinen niskakipu on usein peräisin välilevyn tai fasettinivelten oireiluista, tai äkillinen niskan retkahdus voi aiheuttaa myös pehmytkudosvenähdyksiä.

Iän myötä niskaan, kuten muuhunkin rankaan, tulee normaaleja kulumamuutoksia, jotka voivat altistaa oireilulle. Niskan lihakset ja fasettinivelet voivat heijastaa kipua ja aiheuttaa esim. päänsärkyä (ks. myös yläselkäosio). Yleinen heijastealue on myös lapaluiden alueella.

Tärkeää niskakivun oireiden vähentämisessä on
•    työasennon korjaaminen
•    oireita aiheuttavan rasituksen (esim. urheiluharrastus) keventäminen
•    aineenvaihdunnan ja lihasvoiman parantaminen
•    mahdollisten liikerajoitusten purkaminen

Päänsärkyyn liittyen on tärkeää edellämainittujen lisäksi huolehtia myös yläniskan liikkuvuudesta ja rentoutuksesta, sekä muistaa, että varsinkin kasvojen alueella on vahvoja lihaksia, joiden jännittyminen ja rentoutuminen on myös hyvä huomioida. Niskakivuista yli 90 % on epäspesifejä ja hyväennusteisia eli paranemistaipumus on hyvä.

Verkkokurssin materiaaleissa keskitytään yleisimpiin eli hyväennusteisiin niskakivun oireisiin ja niiden hoitoon. Allaolevat oireet saattavat viitata lääkärin tutkimusta vaativaan alkuperään:

”Jos kipu on jatkuvaa ja voimistuu sietämättömäksi niskassa tai kädessä, kädessä esiintyy selkeää voimanpuutosta, jos kipu selkeästi lisääntyy levossa, niska on retkahtanut esim. autokolarissa taikka niskakipuun liittyy kuumeilua, kovaa päänsärkyä, huonovointisuutta tai selittämätöntä painonlaskua, on syytä mennä lääkäriin arvioitavaksi.”

Kurssin videolla opetan liikkeitä, joilla pääset itse helpottamaan oireita ja varmistamaan niskasi hyvän toimivuuden.

Valmentaja

Kanavan videot