KIK - Yläselkä & rintakehä

Kanavan kuvaus

Yläselän rakenne on vahvempi ja liikkeen tuotto pienempi verrattuna alaselkään ja kaularankaan, ja yläselässä esim. välilevyperäisten oireiden ja äkillisten pehmytkudosvenähdysten esiintyvyys on selvästi pienempää. Yleisimmät syyt yläselän oireille ovat myofaskiaalinen kipu ja rintarangan nivelten dysfunktio (toimintahäiriö).

Myofaskiaalinen kipu tarkoittaa lihaksista ja lihaskalvoista peräisin olevaa kipua. Siihen liittyy usein työasennosta tai muusta kuormituksesta johtuvaa ylirasitusta sekä lihasheikkoutta. Myofaskiaaliset oireet voivat olla monenlaisia, esim. kipua, puutumista tai pistelyä joko paikallisesti tai säteilevänä päähän tai käsivarsiin. Yläselästä ja hartiaseudulta peräisin olevat oireet voivat ilmetä myös esim. päänsärkynä tai huimauksena.

Yleistä on myös, että lihaksista ja lihaskalvoista peräisin oleviin oireisiin liittyy ns. trigger-pisteitä, eli lihaksen ja lihaskalvon rajapinnassa esiintyviä kipupisteitä, jotka saattavat tuntua ihon alla kivuliaina kovina ”patteina” ja joista saattaa lähteä heijasteoireita, esim. hartian triggerit heijastavat kallon sivulle tai ohimolle. Tärkeää myofaskiaalisten oireiden hoidossa on aineenvaihdunnan ja lihasvoiman parantaminen. Myös lihasvenytysten on todettu helpottavan oireita.

Rintarangan nivelten dysfunktio voi ilmetä esim. hengitykseen liittyvänä kipuna selän tai rinnan puolella, liikkeeseen liittyvänä kipuna tai liikerajoituksena. Näissä oireissa tärkeää on varsinkin nivelten normaalin liikelaajuuden palauttaminen esim. liikkuvuusharjoitteilla.

Verkkokurssin materiaaleissa keskitytään yleisimpiin eli hyväennusteisiin yläselän ja hartiakivun oireisiin ja niiden hoitoon. Allaolevat oireet saattavat viitata lääkärin tutkimusta vaativaan alkuperään:

”Jos kipu on jatkuvaa ja voimistuu sietämättömäksi, yskiminen tai ponnistaminen voimistaa selkäkipua voimakkaasti, tunnet jatkuvaa poltetta rintalastan alueella, jos kipu selkeästi lisääntyy levossa tai jos selkäkipuun liittyy jatkuvaa kuumeilua tai selittämätöntä painonlaskua, on syytä mennä lääkäriin arvioitavaksi.”

Yleinen esimerkki yläselän/hartiaseudun oireista nykypäivänä on istumatyön aiheuttamat rasitukset keholle. Tietokoneella istuessa rintarangan ryhti usein pyöristyy eteen, samoin hartiat työntyvät eteen ja jotta tässä asennossa katse pysyisi eteen, pää ojentuu taaksepäin verrattuna ns. hyvässä ryhdissä istumiseen tai seisomiseen. Näistä tekijöistä johtuen yläselän ja hartioiden pehmytkudokset ovat jatkuvasti venyttyneessä tilassa ja aineenvaihdunta heikkenee, rintakehän liikelaajuus on puristettu kasaan ja hengitys pinnallistuu sekä niskan lihakset ovat jatkuvassa jännityksessä, kaulan lihakset venytyksessä ja kaularangan nivelet puristuneet yhteen ahtauttaen hermojen kulkua. Ei siis ihme, jos hartiat ovat ns. jumissa, päätä jomottaa, kädet puutuvat, ruoansulatus on heikentynyt tai olo ei muutenkaan ole virkeä.

Kurssin videolla opastan liikkeitä, joilla pääset itse helpottamaan oireita ja varmistamaan yläselkäsi ja hartiaseutusi hyvän toimivuuden.

Valmentaja

Kanavan videot